onsdag 13 maj 2015

10 tips för fokus och mindre stress i slutspurten


Stressad? Trött? Längtar du till sommaren? Du är inte ensam men de här veckorna kan göras både viktiga och roliga och meningsfulla om du följer våra råd!

1. Titta på filmen ovan för bästa sättet att planera så att du slipper bli överraskad eller sitta i sista minuten.

2. Sov 8 timmar per natt. Vänd inte på dygnet på helgen, då drabbas du av jetlag och det tar flera dagar för hjärnan att komma tillbaka till fokus och koncentration.

3. Fortsätt att röra på dig, promenader räcker för att hjärnan ska få blod och förmåga till koncentration.

4. Gör roliga saker som gör dig glad. Boka in det i din planering!

5. Om du planerar och planerar och ändå inte får arbetet gjort: sluta planera och gör istället. Kanske blir planen ett hinder för din hjärna?

6. Förstå att det är jobbigt att lära och producera. Det är det för alla, inte bara dig. Förstå att hjärnan vill lura dig att göra roligare saker. Uppfostra hjärnan genom att tvinga den att jobba i 5 minuter, sedan 10 mnuter, sedan 15 minuter och så vidare.

7. Power nap. Vila en liten stund, inte mer än 20 minuter.

8. Skapa balans mellan på-knappen och av-knappen. Jobba en timme, vila en timme.

9. Svårt att komma igång? Stäng av allt som distraherar hjärnan. Notiser i dator och mobil ska stängas av. Du kan använda datorn utan internet också. Skriv i pages/word/anteckningar och kopiera över till docs.

10. Forskning visar att musik distraherar hjärnans förmåga att koncentrera sig. Sorry! Vissa studier tyder på att favoritmusik KAN hjälpa till med fokus om det är samma låt som spelas om och om igen. Annars är det tyvärr så att du inte jobbar lika bra med musik i öronen även om du tror det. Kanske behöver du musiken för att stänga ute andra ljud? Isåfall, pröva med vattenfallsljud eller brus eller liknande istället. Använd musiken för att komma i stämning, sedan stänger du av den.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar