torsdag 6 november 2014

Hej och välkomna tillbaka till skolan efter höstlovet!

Nu är det mörkt och mysigt om dagarna. 

Passa på att gå ut under dagen och få lite dagsljus eftersom det hjälper dig att sova och det kickar igång lyckohormonerna i hjärnan. Det räcker med fem minuters promenad eller lite frisk luft på trappan.

När det är mörkt är det bra att komma ihåg att ta hand om sig lite extra eftersom vi blir lite tröttare under hösten. Sov mer, gör det mysigt, pausa och vila. Gör sådant som du blir glad av och mår bra av. Vi vet, du tänker: "Jag hinner inte det för det är så mycket att göra i skolan!" Men du måste planera in vila för att orka med allt som ska göras. Bestäm tillsammans med några andra att gå ut 10 minuter på lunchen eller planera in att titta på en film utan dåligt samvete. Om du planerar för både jobb och vila mår hjärnan bättre.

Fundera på detta påstående: "Ju längre tid jag pluggar desto bättre resultat får jag". Påståendet är till viss del sant men det beror ju på hur du pluggar. 5 i topp-tips för effektivt plugg:

1. Plugga tillsammans, ta varsin del och förklara för varandra. Låtsas vara varandras lärare. Det här gillar hjärnan! Ju mer man undervisar någon annan om något, desto mer kommer hjärnan ihåg det.

2. Läs instruktioner först och berätta för dig själv eller varandra vad som efterfrågas.

3. Hjärnan tycker inte om att tänka, den tycker om att lösa problem. Gör därför om instruktioner till frågor tillsammans. Om instruktionen är: "skriv en argumenterande uppsats för eller emot dödsstraff", gör om den till: "Hur kan man argumentera för dödstraff?" och "Hur kan man argumentera emot dödsstraff?" Låt hjärnan lösa problemet och skriv ner dina argument för och emot. Ställ dig sedan denna fråga: "Varför kan detta ämne vara viktigt för allmänheten? För mig?" Svara på frågan och vips har du en inledning.

4. Slutar du tidigt någon dag? Det gör du inte alls! Se till att schemalägga ditt skolarbete i skolan även om du inte har lektion. Du vinner fritid på detta. Om du är kvar till kl 15.00 i skolan hinner du med allt det du tänkte hinna med hemma men inte kom dig för att göra. Då kan du åka hem och vara ledig utan dåligt samvete. Vi har många grupprum och platser att sitta och jobba på. Dessutom är det lättare att jobba tillsammans om du är kvar i skolan. Tänk att du har en arbetsdag mellan 8-16.30. Skolan är ju inte bara lektionerna.

5. Lyssna på dig själv, inte på andra. Om en kompis säger att hen har skrivit 10 sidor och du tänker att du inte har fått ihop en sida så är det inte säkert att 10 sidor är bättre. Du kan bara utgå från dig själv och hur din hjärna jobbar. Du kanske har lång startsträcka och kommer igång senare eller så är din hjärna sådan att den jobbar blixtkoncentrerat först men behöver fundera senare på arbetet. Du tänker kanske att alla andra är så smarta, det är bara du som inte fattar eller får saker gjorda? Vi lovar, det är inte sant. Det handlar nämligen inte om hur smart du är utan om hur du är smart. Organisera för att avlasta hjärnan, den kan inte hålla all information på plats samtidigt utan behöver en plan och en kalender. Framförallt behöver den sömn.


Mera tips från elevhälsoteamet:

Sluta röka! 
UMO.se lanserar FIMPAAA - en ny app som hjälper dig att sluta röka. Tveka inte att söka upp Marianne eller Eva-Lena som kan hjälpa till med bra tips och idéer för att stå emot röksuget och få motivation att sluta på det sätt som passar just dig. marianne.eklund@tabyenskilda.se & eva-lena.bromley@tabyenskilda.se

Unga brottsoffer kan få bra stöd!
Mejla stodcentrum@taby.se eller kontakta kurator Eva-Lena:eva-lena.bromley@tabyenskilda.se

Stavningshjälp!
Nu har Spellright kommit till Google docs. Sedan en tid tillbaka finns också Stavarex för Google docs. Testa dem om du tycker att du behöver kompensera för din stavning. Kontakta specialpedagog Helena om du behöver hjälp för att ladda ner eller komma igång med detta. helena.wallberg@tabyenskilda.seInga kommentarer:

Skicka en kommentar