torsdag 23 oktober 2014

Inför höstlovet - så här kan du ladda batterierna!

Nu är det höstlov och dags att ta igen sig lite efter en spurt. Vi märker att många elever är stressade och många tänker att lovet ska användas till plugg. Det kan ju behövas men det är väldigt viktigt att också planera in återhämtning och vila. Är du morgonpigg? Planera då in plugg mellan 8-11 varje dag så har du massor av tid över för annat på dagarna. Är du kvällspigg gör du samma sak på kvällen, till exempel plugg mellan 18-21.

Om du lägger 3 timmar per dag på plugg så bör du ha marginal för att hinna med allt. MEN det kan ju hända att man planerar men inte lyckas följa planeringen. Hur gör man då?
1. Fundera om tiden är bäst ändå. Är du verkligen morgonpigg?
2. Sätt en timer på 20 minuter i taget och berätta för hjärnan att du får ta en paus om 20 minuter. Pausen ska inte vara längre än 5 minuter.
3. Gör en detaljerad planering för dina timmar. Istället för "nu ska jag plugga naturkunskap", tänk: nu ska jag ta fram instruktionen, läsa 1 sida och sammanfatta för mig själv, sedan 1 sida till och därefter paus. Efter pausen 1 sida läsning och sammanfattning. Sedan ska jag ta fram ett dokument och dela med min lärare (om du inte redan har en logg tillsammans med läraren). Nästa steg är att skriva ner sammafattningen i dokumentet. Läs instruktionen igen. Vad kan du göra med din sammanfattning? Räcker det för att svara på frågor eller behöver du mer information? Om du ska skriva en uppsats, skriv först titeln, sedan några underrubriker. Var kan din sammanfattning sättas in, under vilken rubrik? Det här är ett exempel på hur planeringen kan göras detaljerad. Din hjärna har större chanser att komma igång om du hjälper den att se ett steg i taget.
4. Tänk baklänges; vad är det sista du behöver göra innan du är klar? Det näst sista? Vad behöver du göra innan det näst sista är klart? Innan dess? Fortsätt baklänges till du är framme vid vad du behöver göra just nu.
5. Kom ihåg att gosa med hjärnan. Den behöver sömn, bra mat, motion, socialt samspel, lekar, nya intryck för att må bra. Om hjärnan inte är gosad med kan den inte jobba hur bra planeringar du än har gjort. Är du för trött för att jobba? Sov en stund eller lyssna på avslappningsmusik. Du hittar massor av avslappnande musik på Youtube. Tänk på din hjärna som en Tamagochi!

Om du inte vet vad du ska göra, du kanske inte förstår instruktionen eller har glömt någon detalj? Kolla din lärares sajt och lektionsplanering samt instruktionen en gång till. Om du fortfarande inte förstår kan du pröva att fråga en klasskamrat eller någon i familjen som kanske kan hjälpa dig att lista ut vad som behövs. Kom ihåg att det är ganska många veckor kvar på läråret, det går ju att göra senare också även om du förstås inte ska skjuta upp utan anledning.

Stress är inte farligt däremot är det farligt att inte återhämta sig efter en stressig period. Hjälp hjärnan att förstå skillnaden mellan arbete och vila!

Elevhälsoteamet önskar dig ett härligt höstlov med mycket bus och godis!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar