torsdag 5 februari 2015

Va? Är du inte bäst i klassen?!

"Vad fick du på provet?" Har du fått den frågan? Vad svarar du då? Förmodligen berättar du vad du fick. Särskilt om du fick ett bra resultat. 

"Hur ser det ut i din checkpoint?" "Vilka prognosomdömen fick du?" "Va? Har din lärare satt F-varning, det har inte jag fått fast vi har gjort lika! Men herregud har de koll egentligen?!" 

"Vi har så mycket att göra nu och nu är det deadline nästa vecka och prov i övermorgon och i morgon ska vi kunna diskutera den där boken". "Jamen herregud vad vi har mycket att göra! Jag döööööör!"

"Nu är det studentfester snart och jag MÅSTE kunna köpa flera klänningar till de olika festerna". "Hur många klänningar har du?" "Hur mycket pengar ska du tjäna för att fixa inför festerna?" "Va, har du bara jobb var tredje vecka, jag jobbar varje helg! Studiebidraget räcker fan inte till ett vanligt liiiiiv!"

Tycker du att vi ger en ytlig bild av hur ni elever pratar? Eller är det så här det låter? 

Vi i elevhälsoteamet är oroliga. Vi är så oroliga för hur det här ständiga jämförandet och tävlandet påverkar dig som ska använda kraft och koncentration till att lära. Vi ser och hör att det är vanligt på vår skola att man tävlar och jämför och nästan alltid känner att man förlorar tävlingen. 

Så här är det, hjärnan orkar inte hålla på med att tävla hela tiden. Det belastar hjärnan så att den kan få svårt att koncentrera sig eftersom det tröttar ut den. Är du dessutom van att tänka utifrån ”fixed mindset” så är risken stor att du bekräftar hur dålig du är varje gång du hör eller tänker att du inte har vunnit. Fixed mindset handlar om att man tror att man föds med vissa egenskaper eller intelligens som inte går att ändra på. Growth mindset innebär att du faktiskt tror att intelligens och förmågor kan utvecklas, vilket forskning också visar. Fråga din handledare om fixed och growth mindset så kan ni prata om det på roll call!

Frågan är nu: vad kan du göra för att hjälpa dina klasskamrater att sluta tävla och jämföra med varandra? Vad kan du säga när någon frågar vad du fick på provet, hur mycket du har skrivit i uppsatsen eller hur långt du reste på lovet? 


Vad säger du? Är det här ett problem eller är vi oroliga i onödan? Kommentera gärna! 

1 kommentar:

  1. Detta är ett mycket vanligt problem, upplever det själv med jämna mellanrum.

    SvaraRadera